[O2] Błąd 18617 Engine Coolant Sensor on Radiator Outlet
Witam,
Wczoraj podłączyłem się do swojego autka VCDS-em i znalazłem błąd jak w temacie oraz na fotce poniżej
wykasowałem go żeby sprawdzić czy pojawi się ponownie. Dziś żona pojechała do miasta i jak wróciła to sprawdziłem czy coś jest no i znów się pojawiło tym razem z innymi wartościami (ale wydaje mi się że nie one są akurat istotne).
Log z dziś:
Co może być przyczyną tego problemu i czy można z tym jeździć czy trzeba coś zacząć działać?
Bład jest zwiazany z czujnikiem temperatury ktory jest na wyjsciu chlodnicy - termowłacznik wentylatorów.
Zanim go wymienisz... sprawdz kabelek oraz wtyczke do niego.
Przemek DIAGNOSTYKA GRUPA VAG
A6 C4 Avant 2.5 TDi AEL quattro
80 B3 Limo 1.6 TD SB
Byłem oglądałem tą chłodnicę ale nie mogę tego namierzyć. On jest po lewej czy prawej stronie i u dołu czy u góry?
Tam jest wszystko zabudowane i ciężko cokolwiek zobaczyć jest.
A jeszcze przed chwilą odpaliłem samochód i sprawdziłem co się dzieje w komorze silnika to okazuje się że na zimnym silniku, bez włączonych nawiewów wewnątrz samochodu, pracuje ten większy wentylator na chłodnicy, ten mniejszy nie.
UPDATE:
Problem został rozwiązany. Faktycznie padł czujnik znajdujący się w chłodnicy po prawej stronie u dołu. Temperatura jaką wskazywał oscylowała wokół -34 stopnie Celsjusza w momencie kiedy na dworze było +17
Komentarz